fbpx

Schüco szellőztetési rendszer

Párás, szennyezett levegő eltávolítása

Schüco VentoTherm

Ablakba integrált, hővisszanyerős szellőztető rendszerschuco vent therm

Az épületek hatékony szellőztetése ma egy olyan téma, mely a beruházók és tervezők számára egyre inkább középpontba kerül. Mindenekelőtt a jelenleg érvényes, energiamegtakarításra és a levegő minőségére vonatkozó szabályozások és rendelkezések teszik szükségessé jövőbe mutató szellőztető rendszerek alkalmazását – melyek egyúttal növelik a lakókomfortot és az ingatlan értékét.

Tulajdonságai:

 • Ablakba integrált rendszer: a SCHÜCO VentoTherm a műanyag ablakkal optikai egységet alkot.
 • F7 osztályú légszűrő: megakadályozza a finom por, pollen, ill. rovarok bejutását. A SCHÜCO VentoTherm az egyetlen olyan ablakba integrált szellőztető rendszer, melynek külső légszűrője megfelel az EN 779 szabványnak.
 • Hővisszanyerés: energretikailag meggyőző hővisszanyerő kapacitás – a SCHÜCO VentoTherm 45%-os mértékű hővisszanyerő kapacitással rendelkezik és a szellőztetéssel járó hőveszteséget akár 35%-kal is csökkentheti.
 • Magas használati komfort: a szenzoros vezérlés segítségével a szellőztetés alkalmazkodik az aktuális körülményekhez – a szén-dioxid illetve a légnedvesség-szinthez.
 • Kis helyigény: az optimalizált, csupán 50 mm-es beépítési mélységű SCHÜCO VentoTherm minden tekintetben előnyös választás filigrán kialakításának köszönhetően.
 • Csendes működés: a SCHÜCO VentoTherm működése rendkívül halk, első fokozaton működtetve mindössze 26 dB (a mai projektorok kb. 50-60 db-es működéséhez képest), így hálószobákban is optimális megoldást jelent (15 m3 / óra mellett).

 

Egy szellőztető rendszerben a higroszabályozáson (levegő páratartalom mérésen) alapuló légelvezető elemeket olyan lakóterekben célszerű alkalmazni, ahol a párával telített, szennyezett levegőt, valamint a kellemetlen illatokat el kívánjuk vezetni (például: fürdőszoba, WC, konyha, garázs stb.).

aerecoMivel az adott pillanatban mért páratartalom jellemzi a belső tér légszennyezettségének mértékét, ezért a szabályozott szellőztető rendszerek kivitelezésénél a páraérzékelős technológia terjedt el leginkább.

Az embernek és élő környezetének a 40-60 százalék közötti relatív páratartalom az ideális. A szellőzőelemekbe épített páraérzékelő a következő fizikai jelenség szerint működik; vagyis a túlzottan magas páratartalom hatására bizonyos anyagok megnyúlnak, illetve összehúzódnak ha a páraképződés csökken.

Az AERECO légbevezető elemeket a nyílászárókba építik és az ajtó- vagy ablakszerkezetbe mart szellőzőnyíláson át áramoltatják a belső térbe a friss levegőt. A szellőzőnyílás a gyártás alatt kerül kialakításra, de igény szerint megoldható már meglévő nyílászáró esetén is.

EMM-típusú állítható higroszabályozású légbevezető jellemzői:

 • A páratartalom növekedésével arányos nyílást biztosít
 • Elkerüli a hőhidak kialakulását
 • Védi a helyiségek falazatait a kondenzációs páralecsapódástól
 • Optimális levegőminőséget biztosít
 • A nap 24 órájában, a szellőzési szükségletektől függően, automatikusan szabályozza a beáramló légmennyiséget

PDF Általános légbevezetők kiválasztása

PDF Páratartalom meghatározó tényezők

 

Gázkészülékek légellátása

A nyílt égésterű gázkészülékek üzemeltetésénél fontos, hogy az égéshez és a szellőzéshez használt levegő pótlása megoldott legyen. Olyan gázos légbevezetőt célszerű választani, amely nem zárható és léghozama is magasabb. Így a gázkészülékek üzemeltetése biztonságossá tehető.

PDF Gázos légbevezetők kiválasztása