fbpx

A kiváló minőségű kültéri ablak fejlődéstörténete hosszan visszanyúlik az emberi történelemben, ahol az első lakhatásra kialakított épületek gödörházak voltak. A gödörházakat általában egy viszonylag puha talajú területen kezdték el ásni. Maga a művelet nem csak hosszas, de fájdalmas is lehetett, hiszen az ásásra készített eszközök fa- és kődarabok voltak.

Napjainkban, amikor kedvünkre gyönyörködhetünk a csodálatos csipkefüggönyökkel felékesített modern kivitelezésű ablakainkban a romantikusan ropogó kandalló mellett, kávét szürcsölgetve és könyvet olvasva, gondoljunk egy pillanatig eleink civilizálódás felé megtett első lépéseire. A kiváló minőségű kültéri ablak korszakában képzeljük el a korai embereket, akik a föld alatti lakóhelyük alatt összebújtak, hogy melegen tarthassák magukat a hűvösebb estéken. Amikor tüzet gyújtottak, hogy így tegyék lakukat elfogadható hőmérsékletűvé, meg kellett küzdeniük a füst-eltávolítás problémájával is, amit az ajtó nyitvahagyásával oldhattak meg.

Idővel rájöttek arra, hogy minél kisebb nyílást hagynak házukon, annál nagyobb eséllyel tudták hosszabb ideig megtartani a meleget. Az idő múlásával több megfigyelést tettek, számos tapasztalattal gazdagododott rájöttek arra, hogy a sziklák szisztematikus egymásra helyezésével a falak magasabbá tehetők.

Hazánkban is az ablakok elsődleges funkciója a füstelvezetés volt, majd egyre inkább törekedtek a nappali fény beárasztására is, a házbelső megvilágítása céljából. Egészen a 19. század második feléig az úgynevezett szimpla ablakokmég széles körben el voltak terjedve, azonban, mivel ezeknek a nyílásoknak nagy volt a hővesztesége, megkezdték az ablakok körültapasztását.

Üveg gyanánt kezdetben állati hólyagokat, olajos papírfélét. A vesszőből készült sövényfonás megoldásával pedig megoldották a ház levegőztetését és a fénybeszűrődést egyaránt.

Korszerű kiváló minőségű kültéri ablak típusok

Az építészeti stílus minden korban változott, és ez a stílusmozgás tükrözte a kor gondolkodásmódját. Amit ma modern építészeti stílusnak nevezünk sem minden esetben mondható egyezményesnek, mindenki által elfogadott iránynak, mégis van néhány megközelítés, amely a korszerűség csúcsát jelentheti ezen a téren.

Arra a kérdésre, mely szerint: mi teszi a korszerű kiváló minőségű kültéri ablakot? Leginkább a következő elvárásokkal válaszolhatnánk:

  • az ablakoktól és ajtóktól (a fent ecsetelt fénybeszűrődés, levegőztetés mellett) elvárjuk ottjonunk megóvását a kinti zajtól, a kellemetlen szagok és a por beáramlásától, ugyanakkor az állatoktól és illetéktelen behatolóktól is óvni kívánjuk magunkat
  • jelentős összegeket meg tudunk spórolni a számlák terén egy minőségi ablak vásárlásával és felhelyeztetésével – ilyenképpen kiváló befektetésnek bizonyulhat egy magas minőségű kültéri ablak beszerzése
  • a minőség általánosságban magában hordozza a zaj- és hangszigetelést, a természetes világítás biztosítását, az esztétikus kialakítást, az otthon arculatához való harmonikus illeszkedést.

Egy új ablak drámai változást hozhat az otthonokba, akár esztétikai célból végrehajtott ablakcseréről van szó, akár a régi ablak cseréjének szükségességéről van szó. Még a vásárlás előtt érdemes tisztázni a célt, hogy a „mindegy, csak új legyen” elgondolással állunk hozzá mindehhez, avagy céltudatosan viszonyulunk a kérdéshez.

A korszerű ablakkeretek segítségével szinte teljes mértékben kiiktathatjuk a hőveszteséget, ha mindezt modern üvegezéssel együtt igényeljük, akár felére csökkenthetjük a fűtés költségeit. Nem beszélve a dekoratív kialakításról, hiszen néhány ablak annyira elegáns, hogy felveszi a versenyt a kifinomult bútordarabokkal és egyéb berendezési tárgyakkal is.

Érdemes a magas minőségű kültéri ablak opcióba invesztálni, melynek kezdeti költségei rövid időn belül megtérülhetnek.