fbpx

Biztonsági vasalatok

Biztonsági vasalatok, üvegezés

Az ablak betörés elleni védelme

iStock XSmall

A betörő általában az ablakon keresztül kísérli meg a bejutást. Meg kell akadályozni, hogy az üveg betörhető, az ablak kifeszíthető legyen. A védelem egyik módja a biztonsági üveg vagy a biztonsági vasalatok és kiegészítők használata.

A fenyegetettség foka és a biztonság szükséges szintje szerint lehet választani a biztonsági üvegrendszerek széles skálájából. Vannak például biztonsági rendszerek, amelyeket nem lehet bezúzni, de vannak golyó- és robbanásállóak is. A biztonsági rendszerekre érvényes, hogy annál eredményesebben lehet megelőzni a betörést, minél több akadályt állítunk az elkövető elé. Ezért ajánlott kombinálni az egyes biztonsági rendszereket, például a biztonsági üveget (edzett, ragasztott rácsos alumíniummerevítővel) más rendszerekkel, rácsokkal, mechanikus zárral, biztonsági berendezéssel stb. Léteznek olyan biztonsági üvegek is, amelyek a riasztóberendezés által kibocsátott hullámokra reagálnak.

A Berg System a nyíló-bukó ablakokat alap­kivitelben ellátja a kiemelést gátló vasalattal és kiegészítő alsó vasalattal.

Nagyobb szintű biztonságot nyújt, ha a már említett elemeket kiegészítjük biztonsági sarok-pántokkal és függőleges biztonsági vasalattal. Vannak olyan megoldások Is, amelyek megakadályozzák a zsanér lefúrását vagy az ablak- kilincs kulcsra zárható. A zárható kilincs mellett az ablakot biztosítani lehet még kiegészítő zárral, amely kettős retesszel  védi az ablakot.

A családi házak és a földszinti lakások esetében a kulcsra zárható kilincseknek természetes tartozékok a Berg System nyílászáróinál.

Az ablakon keresztüli betörést nehezítik a rácsok, a külső redőnyök és az ablak előtti, alumínium- vagy műanyag lapokból készült rolók, ezeket biztosítani lehet a felhúzás ellen. Jelentősen növeli az ablakok biztonságát a beragasztott üvegezés, amely a biztonsági üveget az ablakkerettel egységes egésszé változtatja. Ez a megoldás a korábban felsoroltakkal kombinálva jelentősen növeli a lakók biztonságát.

Drágábbak, de hatékonyabbak az elektromos riasztóberendezések, amelyek hanggal vagy fénnyel jelzik az Illetéktelen jelenlétét. Nem olcsó mulatság mozgásérzékelőt vagy rezgésjelzőt szereltetni minden ablakra, bár minél többféle érzékelőnk van, annál nagyobb a biztonság. Érdemes tehát a riasztóberendezést biztonsági vasalással vagy zárral kombinálni, mivel a riasztó ugyan nehezíti a betörést, de nem akadályozza meg.

 

Számunkra legfontosabb az Ön és a családja biztonsága!

A Berg System Kft a minőségi ablakgyártás elkötelezett híve. Azonban a minőség és a hőszigetelő képesség mellett napjaink legfontosabb kérdései közé tartozik a nyílászáró által nyújtott betörés elleni biztonság. Elmondható, hogy manapság a fejlett és magas értékű telekommunikációs készülékek és berendezési tárgyak értékét tekintve akár egyetlen betöréses lopás is jóval nagyobb károkat okoz pénztárcánknak, mint amennyibe a magasabb biztonsági osztályú nyílászáró kerül. A legfontosabb dologról, a saját és családja egészségének és életének védelméről pedig még szó sem esett!

A betörők ismerik a legkönnyebb utat!

Statisztikák alapján a betöréses esetek több mint 90%-ban a nyílászárókon keresztül történik a behatolás az ingatlanba.
A mellékelt ábrán jól látható, hogy a betöréses esetek java része az ablakokon és az erkélyajtókon keresztül történik. Kisebb mértékben történik a behatolás a bejárati ajtón keresztül.  Összességében elmondható, hogy rendőrségi tapasztalatok alapján a betörők a legkönnyebb lehetőséget keresik. Egy magas biztonsági osztályba tartozó nyílászáró elrettentő erővel bír az illegális behatolókkal szemben, így inkább keresnek egy könnyebben feltörhető „áldozatot”.

betoresi statisztika
Betöréssel szembeni ellenállási osztályok:

  1. Ellenállási osztály (RC1): Ablakok és ajtók esetében is ez az alap biztonsági osztály, amely betörés elleni védelmet kínál. Ebbe az behatásokkal szembeni ellenállási osztályba tartozó termékek akár 30 másodpercig ellenállnak a fizikai erőszakkal szemben (rúgás, ütés, vállal nyomás, kihúzás). Betörésnél használt segédeszközökkel szemben azonban kevés védelmet nyújtanak.
     
  2. Ellenállási osztály (RC2): Gyakorlott betörők ellen, akik a betöréshez már segédeszközöket használnak (csavarhúzó, fogó, ék stb.) Az ilyen jellegű erőszakos behatolási kísérleteknek akár 3 percig is ellen tudnak állni az ilyen termékek.
     
  3. Ellenállási osztály (RC3): Az elkövető már két vagy akár több eszközt is használ egyidejűleg, ilyen lehetőség például a feszítővas és a csavarhúzó együttes használata. Az RC3-as kategóriába tartozó nyílászárók akár 5 percig is ellenállnak a hasonló betörési kísérleteknek.

biztonsagi szintek


* jelen adatok tájékoztató jellegűek, termékeink biztonsági szintnek való megfelelőségét egyeztetni szükséges