fbpx
Előző
Következő
Bejárati ajtók

Miért fontos, hogy modern, magas minőségű bejárati ajtóval lássuk el otthonainkat?

A bejárati ajtó fő funkciói, azaz a biztonság, kényelem, időtállóság, strapabíróság és jó szigetelő-képesség megléte mellett, egyre inkább szempontnak minősül az esztétikum is. Az optimális bejárati ajtó egyik kulcsfontosságú ismérve az energiaköltség csökkentésében, valamint az otthon kényelmesebbé, biztonságosabbá tételében nyilvánul meg.

Legyen szó bár építésről, vagy az otthon felújításáról az energiatakarékosság a legtöbb háztulajdonos részéről mérvadó kritériumnak bizonyul, ezért a ház belsejébe vezető fő ajtótól alapvető elvárás mindennek biztosítása. Amennyiben ez az ajtó korhadt, nem szigetel jól, megviselt, kevésbé tetszetős megjelenésű, bölcs döntés egy energiatakarékos modellre történő lecserélése. Amennyiben tervbe vettük a bejárató ajtó cseréjét, kiválaszthatjuk az elvárásainknak leginkább megfelelő profilt a műanyag, vagy a tömörfa típusok széles felhozatalából.

Sokan a klasszikus hatás okán választanak fa alapanyagú ajtókat, azonban a hőszigetelt acél-, valamint az üvegszálas nyílászárók jóval energiatakarékosabbak az előbbinél – az üveg nélküli vastag acélajtók energiatakarékossági értéke akár ötszöröse is lehet a tömörfa ajtóénak; abban az esetben, ha ragaszkodunk az üveghez a bejárati ajtó esetében, az energiahatékonysági érték kissé lecsökken, azonban mindez függ a felhelyezett üveg méretétől – ugyanakkor az ajtó önmagában továbbra is rendkívül energiatakarékos marad. Az innovatív megoldásokkal lépést tartó gyártók nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az előbb említett energiahatékonyság főszerephez jusson az ajtók esetében.

Jellemzően a mai hasonló kapacitásokkal rendelkező ajtók acél burkolattal és poliuretán habból előállított, öntapadó szigetelő tömítéssel rendelkeznek – mely tömítések, ha a bejárati ajtó be van zárva, megfelelő szigetelést biztosítanak. A biztonság tovább fokozása érdekében a modern fémkeretes viharajtók (storm door) biztosítanak további védelmet az időjárási körülmények és a rovarok ellen. Ezeket az ajtótípusokat gyakran szigetelik alacsony emissziós (Low-e) üvegekkel, amelyek további védelemként szolgálnak az otthonok számára. Fontos azonban figyelni arra, hogy amennyiben a bejárati ajtót erőteljes napsütés éri, ne helyezzünk üveglapot a viharajtóra, ugyanis a viharajtó és a normál ajtó közötti hőkeletkezés káros hatással lehet a szokványos ajtóra.

Egyre többen ragaszkodnak az üveggel ellátott ajtókhoz, melyek gyakran egy teraszra nyílnak és csodálatos panorámát biztosítanak, azonban ezek a nyílászáró példányok beengedik a hideg vagy meleg levegőt az otthonokba – nem szigetelnek megfelelőképpen. Természetesen ezen e téren is történtek továbbfejlesztések, hiszen jónéhány modern, fémkeretes üvegajtó rendelkezik műanyag szigetelő kerettel a belső és a külső rész között.

 

Bejárati ajtó: biztonság, kényelem, dizájn

A bejárati ajtó egyrészt a főbejáratot jelöli, másrészt viszont az otthon biztonságának jelképeként is számon tartható. Az otthonok szerves részét képező ajtók jelenlétét olyannyira egyértelműnek valljuk, hogy gyakran figyelmen kívül hagyjuk a szerepükre való odafigyelést. Mindehhez elegendő, ha az „új ajtók nyílnak meg előttünk” és hasonló szólásainkra tekintünk, amelyből láthatjuk, hogy túlmutatva önmagukon: szimbólumokká nőttek több évezredes múltjuk során.

 

Néhány érdekesség a bejárati ajtó kapcsán:

  1. a régészek Európa legrégebbi bejárati ajtóját (5100 éves) Zürichben fedezték fel
  2. a kevésbé hatékonyan üvegezett bejárati ajtó, az energiaszámlánkat akár 25 százalékkal is megnövelheti
  3. amennyiben üveggel ellátott nyílászáróinkat lecseréljük modern, kiválóan szigetelt, Energy Star besorolású üvegekre, akár 15 százalékkal is csökkenthetjük az energiaszámlánkat
  4. a világ legnagyobb bejárati ajtó példánya a Kennedy Űrközpontban található
  5. a forgóajtó-rendszereket már az 1800-as évek végén szabadalmaztatta egy philadelphiai feltaláló
  6. a statisztikai kimutatások alapján a legtöbb betörő a bejárati ajtón keresztül hatol be az otthonokba, mely könnyű feladatnak bizonyul számukra, ha avítt zárakat, régi, üveges ajtókat kell betörniük
  7. a korszerű bejárati ajtó típusai sokkal biztonságosabbak elődeiknél, hiszen erős zárakkal, edzett üvegekkel rendelkeznek
  8. a mai ajtók prototípusát az egyiptomiak már 4000 évvel ezelőtt létrehozták
  9. a kulccsal nyíló zárakat az 1800-as évek közepén népszerűsítették
  10. az életimádatukról híres rómaiak a bejárati ajtóikat különféle termékenységi és a jóléti szimbólumokkal díszítették.

Korunk biztonságos ajtóit tartós anyagból készítik, melyektől a nyílászáró és hőszigetelő funkció mellett azt is elvárjuk, hogy dekoratívak legyenek.

Mitől válik egy bejárati ajtó minőségivé, és miért fontos mindez a háztulajdonosok számára?

A bejárati ajtó sok szempontból is a ház középpontjának tekinthető, hiszen ez biztosítja számunkra az otthonunkba való bejutás lehetőségét, ezért méltán várjuk el a gyártóktól, hogy erős, biztonságos, időtálló jellemvonásaik bővüljenek esztétikai jellemzőkkel is.

Mivel a bejárati ajtó az otthonok leggyakrabban használt ajtóinak minősülnek, ezért fontos, hogy a megfelelő szerkezeti adottságokkal legyenek felvértezni a tartósság érdekében. A kezdeti szakaszokban a hagyományos ajtókat kizárólag fa alapanyag felhasználásával készítették, azonban a technológia fejlődésével az anyagfelhasználás is megváltozott, így lehetővé vált, hogy kevesebb karbantartást igénylő kompozíciókat is gyártsanak. A faajtók csodálatos megjelenésnek örvendenek, azonban az idő vasfogával szembeni védekezésképpen sok karbantartást igényelnek (tisztítás, utánfényezés stb.)

A magas minőségű acélajtók biztonságosságuk miatt széles körben kedvelt bejárati ajtó változatok – az alacsonyabb minőségű acélajtók ezzel szemben sérülékenyebbek, gyenge energiatakarékossággal bírnak, és nem kínálnak tartós megoldást a háztulajdonosok számára.

Az ugyancsak minőségi üvegszálas bejárati ajtók tartósak, energiahatékonyak és tetszetős formával örvendeztetik meg a háztulajdonosokat. Mindazonáltal ezek az ajtótípusok gyakorlatilag horpadásállók, sima vagy faszerkezetű textúrával állítják elő, így könnyen (át)festhetők. A tömítéseknek köszönhetően kiváló szigetelést nyújtanak.

Az ellenálló, strapabíró bejárati ajtó egyik kulcsfontosságú eleme, mely leginkább a teljesítményt befolyásoló tényezőként tartható számon, nem más, mint a telepítés. Meglehet, hogy az egyik legminőségibb bejárati ajtó típust már beszereztük, azonban tény, hogy amennyiben nincs megfelelően telepítve, felszerelve, úgy szembe kell néznünk a következő „mellékhatásokkal”: kevésbé lesz energiatakarékos, nehezen fog nyílni és csukódni, és gyorsan kophat.

Érdemes a bejárati ajtó szakszerű felhelyezését profikra bízni, akik rendelkeznek a megfelelő telepítési tapasztalatokkal, kiváló eszközökkel rendelkeznek, így lehetőségünk nyílik arra, hogy hosszú távon megtapasztaljuk a megfelelően beillesztett ajtó pozitívumait.

Talán az egyik legfontosabb ok, hogy minőségi bejárati ajtóval szereljük fel az otthonunkat, az nem más, mint a biztonság. Egy ajtószakértő segítségével a betörők, időjárás, valamint kártevők elleni védelmet igény szerint tovább fokozhatjuk.

Az ideálisan megválasztott bejárati ajtó, professzionális beépítéssel kombinálva, több évtizedet is felölelő maximális biztonságot nyújthat otthonaink számára. A széles választék pedig lehetőséget kínál arra vonatkozólag is, hogy az ízlésünknek és nem utolsó sorban: biztonsági igényeinknek leginkább megfelelő profillal szereljük fel otthonunkat.

A KRISBA DOORS NEM KÖTHETŐ NÉVHEZ, VAGY MÁRKÁHOZ! HANEM EGY ELŐVÁLOGATOTT MINŐSÉGI NYÍLÁSZÁRÓ VÁLASZTÉKOT JELENT, HOGY ÖN ÉS CSALÁDJA HOSSZÚTÁVON ELÉGEDETT LEGYEN AZ OTTHONÁVAL!